hoe de galerie ontstond

In 1994, toen we dit huis kochten was daar sinds de jaren ’70 ook al een galerie gevestigd. In de voorkamer en de gang waren kunstwerken geëxposeerd. De voorkamer werd de studeer- en werkkamer van Lo. Zo kon hij mensen ontvangen zonder dat deze in de privé-sfeer binnenkwamen. Dat is zo gebleven ook nadat Lo in 2007 met pensioen ging.

Helmi was al die jaren op veel fronten actief. Naast haar yogapraktijk was ze intensief bezig m et etsen, beeldhouwen, schilderen en assembleren. Zo kwam het huis vol te staan met haar kunstwerken. De zolderkamers waar de eerste jaren hier de kinderen nog woonden, werden een soort depot, gevuld met werk van Helmi (en veel andere zaken).

In oktober 2018 bood Lo aan om de voorkamer op te geven, flink op te ruimen in zijn archief en zijn bureau naar een van de zolderkamers te verplaatsen. De voorkamer zou dan als galerie kunnen worden ingericht, waarin vooral werk van Helmi wordt getoond. Dat aanbod nam Helmi met beide handen aan.

De zolderkamer werd geschikt gemaakt voor Lo en vervolgens kon de voorkamer tot galerie worden ingericht. We besloten de galerie open te stellen voor het publiek op elke eerste zondag van de maand en verder op afspraak. Ook wilden we ons aansluiten bij de Culturele Zondag Doesburg. Onze galerie werd als deelnemer hieraan geaccepteerd. Na flink aanpakken kon op 5 mei 2019 de galerie voor het eerst open zijn.

Waarom gekozen voor de naam ‘Grietje’? De oorsprong is een etsje dat Helmi maakte in 2007 waarop een onbevangen jong meisje is afgebeeld. Zo onbevangen dat Helmi het werk de naam Grietje gaf. Toen bleek dat die naam (Margaretha) ‘parel’ betekent en dat Helmi het Finse woord voor parel is, was de naam Grietje voor de galerie vanzelfsprekend.